Dlaczego miód się krystalizuje

Dlaczego miód się krystalizuje

Dlaczego miód się krystalizuje – aktualnie jest w naszym kraju wielu fanów tego specjału. Jakie argumenty przemawiają za tym, by spożywać miód? Okazuje się, że jest ich naprawdę sporo. Trzeba jednak zdecydować się na miody naturalne, a nie sztuczne. Dowiedz się więcej także na temat procesu krystalizacji. Dlaczego on zachodzi? Czy później dany miód nadal posiada tak wiele właściwości prozdrowotnych?

Dlaczego warto jeść miód?

Spożywanie miodu jest bardzo przyjemne. Okazuje się, że także zdrowe. Miód można zaś swobodnie dodawać np. do herbaty, mleka, czy nawet rozmaitych sałatek itp. (by uzyskać jeszcze lepsze walory smakowe). Takie produkty znakomicie wpływają na funkcjonowanie rozmaitych obszarów naszego ciała. Pod tym kątem są zatem bardzo uniwersalne. Miód m.in. posiada właściwości antybakteryjne. Jest często stosowany prewencyjnie oraz już wtedy, kiedy mamy grypę, czy przeziębienie. Dzięki temu produktowi szybciej można uporać się z takimi kłopotami zdrowotnymi. W swoim składzie porządny, naturalny miód zawiera relatywnie wiele żelaza. Dzięki temu jest polecany np. osobom, które zmagają się z anemią. Miód wzmacnia także pracę serca oraz układu krwionośnego. Jest rekomendowany w przypadku ludzi, którzy zmagają się z miażdżycą. Eksperci od medycyny wskazują, że to także dobra opcja, jeśli chodzi o poprawę działania układu pokarmowego. Wielu fachowców zauważa, że spożywanie miodu pozytywnie wpływa na wątrobę, która jest w ten sposób odtruwana. Nie brakuje osób, które decydują się np. na mleko z miodem przed snem. Nic dziwnego. Naturalne, porządne produkty z tej kategorii uspokajają oraz jednocześnie ułatwiają zasypianie. A jak do tego napoju dodasz jeszcze troszkę czosnku, to masz świetną miksturę, dzięki której o wiele szybciej pozbędziesz się kłopotów z gardłem. Warto zaznaczyć, że miód dodawany np. do herbaty jest o wiele zdrowszy od cukru.

Więcej o miodach:

Dlaczego nie warto spożywać miodów sztucznych?

W sklepach online lub stacjonarnych z tym asortymentem nie brakuje rozmaitych zamienników. Oczywiście, warunki finansowe są tutaj dużo korzystniejsze. Niestety, takie miody sztuczne nie są zdrowe. Wręcz przeciwnie. Generalnie jest to pułapka dla każdego Klienta. Teoretycznie może wydawać się, że takie miody także muszą mieć wiele pozytywnych właściwości. W praktyce jest inaczej. Sztuczne miody zawierają m.in. cukier, syropy glukozowo-fruktozowe, czy rozmaite barwniki i inne słodziki itp. Takie połączenie nie zwiastuje niczego dobrego. Tego typu sztuczne miody nie tylko nie mają odpowiednich właściwości, które zostały wymienione w powyższym akapicie. Dodatkowo są one… niezdrowe. Zawierają bowiem m.in. sporo cukru. Na szczęście coraz więcej osób ma świadomość tego, jak fatalne w skutkach może być regularne spożywanie tej właśnie substancji. Jeśli zatem chcesz kupić coś porządnego, co ma odpowiednie właściwości, to decyduj się tylko i wyłącznie na miody naturalne od sprawdzonych dostawców.

Proces krystalizacji: jak i dlaczego zachodzi?

Dlaczego miód się krystalizuje
Dlaczego miód się krystalizuje

Na czym to wszystko polega? Krystalizacja to proces tężenia miodu. Warto podkreślić, że jest on w pełni naturalny i zarazem bezpieczny. Na początku mamy produkty w postaci płynnej. W środowisku pszczelarzy jest to określane jako „patoka”. Z czasem następują naturalne procesy polegające na osiadaniu tej substancji. Trzeba dodać, że występuje sklejanie się w grudki i właściwa krystalizacja. Mamy tutaj zatem do czynienia z procesem polegającym na zamianie z formy płynnej w stałą. Dlaczego jednak tak się w ogóle dzieje? Trzeba tutaj odnieść się do składu takich produktów. W miodach jest mniej więcej 80% cukrów i 20% wody. Na skutek tego musi dojść do wytrącania ciała stałego. Co ważne, naturalne miody nie zawsze krystalizują się tak samo. Sporo na tej płaszczyźnie zależy m.in. od rodzaju produktu i jego gatunku. Duże znaczenie ma także sposób przechowywania. Eksperci od pszczelarstwa zaznaczają, że najszybciej swoją postać zmienia miód rzepakowy.

Czy po krystalizacji miód nadal jest tak zdrowy?

Obawiasz się, że skrystalizowany miód nie będzie miał aż tak wielu pozytywnych właściwości? Zupełnie niepotrzebnie! W końcu krystalizacja to tak naprawdę proces fizyczny, który zachodzi w pełni naturalnie. Dodatkowo jest bezpieczny. Jednocześnie krystalizacja nie jest procesem chemicznym. Co za tym idzie, skład miodu w trakcie przemiany nie traci swoich właściwości. Jeśli zatem masz do wyboru w sklepie online lub stacjonarnym z takimi produktami miód skrystalizowany, to śmiało możesz po niego sięgnąć. Inna ciekawostka jest taka, że proces krystalizacji można odwrócić. Wówczas mówimy o dekrystalizacji. Niektórzy przeprowadzają takie procesy nawet w warunkach domowych, chociaż należy to robić szalenie ostrożnie. W końcu liczy się tutaj to, by temperatura nie była wyższa od 40 stopni Celsjusza. Wszystko dlatego, by proces dekrystalizacji przebiegł prawidłowo, a miód nie stracił swoich wartości odżywczych. Oczywiście, nie ma potrzeby wykonywania takiego odwrotnego procesu. Swobodnie możesz zdecydować się na naturalne miody, które są skrystalizowane. W końcu są one nie tylko smaczne, ale także zdrowe.

degress12

Related Posts

Jak wyjść z uzależnienia od narkotyków

Jak wyjść z uzależnienia od narkotyków

Kwas Askorbinowy

Kwas Askorbinowy

Warszawa podolog

Warszawa podolog

Najlepsza frezarka do pedicure

Najlepsza frezarka do pedicure